Årets Göteborgsbok

Årets Göteborgsbok 2022

Claes Caldenby (text) och Krister Engström (foto):
Landshövdingehus – Typiskt göteborgskt! Arkitektur förlag, 2022

Juryns motivering
Den mest framträdande hustypen i Göteborg under 70 år, får här sin historia förnämligt berättad och illustrerad. Precis när den behövs som bäst. Professor Caldenbys expertis och analys, visar landshövdingehusens uppgång och (för)fall, men också pånyttfödelse i modern tappning. Trots brutala rivningar under 1960- och 70-talen, även det ”typiskt göteborgskt!”.
Här finns utmärkta översiktskartor, planritningar och skisser som visar det geniala med husens konstruktion, för de mindre bemedlade.
Fotografen Krister Engström blandar djärvt och skickligt; interiörer och närbilder med gårdsbilder, gatubilder och drönarbilder. Sammantaget gör det bildmaterialet så intressant, att man ibland får svårt att komma vidare i boken. Kvaliteten är ypperlig och av högsta klass. Många av bilderna fångar dessutom husen som att tiden stått still. Avsnittet ”Kring Karl Johanstorget” sticker ut med sin kavalkad av färger, former och detaljer.
Genom författarnas rika fackkunskap och förmåga att förmedla, har detta praktverk blivit väsentligt mer än bara ännu en bok om ett välkänt och ofta återberättat kulturarv.

Hedersomnämnanden 2022

Börje Vickberg: Tusen år i Torslanda. Malmö 2022

Juryns motivering
En amatörproduktion ger en intressant berättelse om ett historiskt och turbulent område under 12 000 år. Här blandas personliga reflektioner, skrönor, genealogi, arkeologi och filosofi m.m. kring en hembygd i ett omfattande material. Vi får följa bygdens utveckling under 360 generationer, vilka skickligt och pedagogiskt fördelas i boken.
Designspråket är udda, djärvt. Stor variation i form och färg som kommunicerar bra. Man lockas att stanna upp i läsandet. Emellanåt pausas berättandet av författarens ”Filosofiska funderingar,” som ger ett fördjupande mervärde.
En mycket annorlunda bokproduktion, vars koncept fungerar utmärkt som ”lärorikt och underhållande.”

LarsOlof Lööf: Sjöfarare och superkargörer. Människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Mölndal 2022

Juryns motivering
Sjöfarare och superkargörer är ett vetenskapligt storverk. Undertiteln Människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731 – 1813, antyder verkets omfattning. Boken kan knappast sägas vara traditionell Göteborgiana, men det gör den inte mindre viktig och intressant. På dom 589 sidorna har författaren under 25 års tid samlat Compagniernas personhistoria m.m. I boken oftast återgiven med fyllig och färgstark text.
Här finns nedslag i Göteborgs samtida historia, såväl som från de många resorna. De biografiska uppgifterna är en guldgruva för den intresserade forskaren, men också för den historie-intresserade och vetgiriga allmänheten. De vackra illustrationerna är minutiöst utvalda, och pryder väl sin plats.
Författaren LarsOlof Lööf har mödosamt arbetat fram ett mycket värdefullt material för generationer av framtida göteborgsforskare. Det är detaljerat, välskrivet och exemplariskt producerat som bok. En förnämlig författarprestation. För form och redigering svarar Wilhelm Lööf, som ska ha äran av den synnerligen lyckade utformningen.

Årets Göteborgsbok 2021

Priset för Årets Göteborgsbok 2021 tillkännagavs den 21 maj på Släktforskningens dagar på Stadsbiblioteket.

Monica Påhlsson tog emot ett hedersomnämnande för Att ge upp har inte övervägts.
I mitten Åsa Engström, representant för Fornminnesföreningen som fick priset
”Årets Göteborgsbok 2021” för boken Göteborg 400 år – Platser med historia.
Till höger Ann-Catrin Emanuelsson med Den bortglömda affärsgatan på Högsbohöjd,
hedersomnämnande. Foto: Olle Hagman.

Årets Göteborgsbok 2021

Henrik Andersson & Maria Persson (red): Göteborg 400 år – Platser med historia. Fornminnesföreningen i Göteborg, 2021

Juryns motivering
”En intresseväckande, lustfylld och lärorik beskrivning av platser med historia, såväl för den nyfikne turisten som för den historiskt intresserade. En välskriven skildring av stadens historia, som genom olika nedslag skapar en bild av Göteborgs historia och kulturarv, från stenåldern till den tidiga idrottsrörelsen.”

Hedersomnämnanden 2021

Lisbeth Stenberg (red): Att ge upp har inte övervägts – Göteborgskvinnor i rörelse/r. Makadam förlag, 2021

Juryns motivering
”En djupt grävande bok som lyfter fram de olika vägar göteborgskvinnorna haft att synas och att syna sin omvärld och sina villkor. Historien sveper från 1800-talet fram till våra dagar – från piga till politiker. Resultatet är en imponerande kartläggning och ett lika imponerande bildmaterial.”

Ann-Catrin Emanuelsson: Den bortglömda affärsgatan på Högsbohöjd. A-script förlag, 2021

Juryns motivering
”En trevlig och informativ skrift som berättar den nygamla historien om Högsbohöjd, byggt mellan 1959 och 1962, genom dess affärer och butiker. Lokalhistoria som ger en spännande ingång till områdets historia såväl som en tillbakablick på handelns och konsumtionens historia.”

Årets Göteborgsbok 2020

Ingrid Wallberg: Arkitekt och funktionalist av Anne Brügge. Balkong förlag, 2020.

Juryns motivering
”En utmärkt ingång till berättelsen om en mångfacetterad kvinna, tongivande arkitekt och företagsledare med ett starkt engagemang för de utsatta. Boken ger viktiga pusselbitar till bilden av dagens Göteborg och fyller därmed en kunskapslucka i stadens arkitektur- och stadsplaneringshistoria. Trots bokens emellanåt kompakta textavsnitt, får läsaren god draghjälp av en glödande iver att berätta något viktigt.”

Hedersomnämnanden 2020

Krokslätt i Örgryte: bostäder, fabriker och municipalsamhälle av Roger Andersson. A-Script förlag, Göteborg 2020

Juryns motivering
”Med boken fortsätter lokal-, industri- och idrottshistorikern Roger Andersson sin historiska vandring söderut längs Mölndalsån; från Gårda via Krokslätt i Örgryte. Författaren går även denna gång minutiöst till väga då personer, platser, företag och händelser radas upp. Med sina talande bilder och texter är boken en faktaspäckad dröm för såväl lokalforskare som nyfiken allmänhet.”

På scenen: teater, dans, sång och musik av Lis Hellström Sveningson, Gudrun Nyberg, Tomas Forser m.fl. Carlsson Förlag, Stockholm, 2020

Juryns motivering
En grundlig kartläggning av scenkulturen i Göteborg – från Lorensberg, Stadsteatern, förortsteatrar, Folkets hus teatern, musikscenen till barn- och ungdomsteater. Bidragen är välskrivna och detaljerade med ett suveränt bildmaterial. Här lyfts fram såväl personer i maktställning som vanliga göteborgare på fabriksgolv, teaterscener och stadens gator.
Detta är bok nio av tio i serien Hundra år i Göteborg. Hedersomnämnandet vill också hylla huvudredaktör Gudrun Nybergs enastående gärning, som med ett team av författare tar oss på en 2.900 sidor lång resa genom stadens historia. Resultatet har levt upp till de stora förväntningarna, tack vare skickligt gjorda urval, väl disponerat bildmaterial och ämnesval som hakar i varandra på ett spontant sätt. En arbetsseger för Carlssons förlag och staden.”

Årets Göteborgsbok 2019 

Göteborgsgrammatik av Lars-Gunnar Andersson. Morfem förlag, Stockholm 2019

Juryns motivering
 ”Författaren närmast dissekerar Göteborgskan med sin speciella grammatik. Jodå, det finns en sådan. Äntligen samlas hundratals timmar av radio och lika många artiklar i ämnet, till en bok. Vi lär oss att språket speglar våra rötter, utvecklas. Att invandringen ger och tar av Göteborgskan, men behåller sin särart och sprids vidare. En efterlängtad språkbibel, fylld av roande exempel. De va la bra!

Inga hedersomnämnanden delades ut för 2019.

Årets Göteborgsbok 2018

Lilienbergs stad: Göteborg 1900-1930, av Hans Bjur och Krister Engström,
Balkong förlag, Stockholm 2018

Juryns motivering
”Sällan har väl ett praktverk om hur arkitekturen format Göteborg som stad och samhälle, varit så välkommet och angeläget. Arbetet griper direkt tag i våra sinnen genom att skickligt disponera färg och form; kartor, skisser, planer och nytagna foton av Krister Engström skapar en närmast ’Lilienbergsk ordning’. Berättandet är kunnigt och medryckande. Läsaren bjuds på en lustfylld tidsresa, men författaren manar också till reflektioner. Professor Bjur låter Lilienbergs ande sväva över sitt gedigna arbete. Förmodligen applåderande, precis som vi.

fullsizeoutput_1df

Årets Göteborgsbok_2018_vinnare_diplom

Hedersomnämnanden 2018

”Hundrade och en Göteborgskvinnor, Lisbeth Larsson, Berith Backlund, Inger Eriksson, Birgitta Flensburg, Louise Lönnroth, Maria Sjöberg, Landsarkivet i Göteborg 2018

Göteborgspolletter: Polletter för krogar, nöjen och sjöfart från början fram till i dag”, Bo Gustavsson, Göteborgs numismatiska förening 2018

Årets Göteborgsbok_2018_hedersomn._1_diplom

Nomineringarna till Årets Göteborgsbok 2018

Årets Göteborgsbok 2018 –  Nominerade

Årets Göteborgsbok 2017

Göteborgsadresser med betydelse III – i stort och smått,Claes Rydholm 2017
av Claes Rydholm.
Trafik-nostalgiska förlaget, 2017.  Läs motiveringen här.

Hedersomnämnanden 2017:
Dynastins kvinnor: företagarfamiljen Ekman under
tidigt 1900-tal
av Therese Nordlund Edvinsson.
Nordic Academic Press, 2017.Dynastier_for_print.indd Motivering.

Medicinen, människorna, vården, av Gudrun Nyberg
Carlssons, 2017Medicinen människorna vården. Motivering.

Historik
Pressrelease Nomineringar 2017
Pressrelease_Nomineringar_2016
Årets Göteborgsbok_2016_vinnare_diplom
Årets Göteborgsbok_2016_hedersomn.1_diplom
Årets Göteborgsbok_2016_hedersomn.2_diplom

Årets Göteborgsbok_2015_pressrelease

Årets Göteborgsbok_2015_diplom_vinnare
Årets Göteborgsbok_2015_diplom_hedersomnämnande_1
Årets Göteborgsbok_2015_diplom_hedersomnämnande_2Malmö 2022