Veckans artikel: Ahlbergska huset

Ahlbergska huset, tidigare Sjöräddningens hus (lokalt) eller Sjöräddningssällskapets hus, med fastighetsbeteckningen Inom Vallgraven 64:29, ligger vid Skräddaregatan 1-3 i Göteborg. Tidigare gatuadresser för huset har varit Södra Liden 1 och Sörliden 1.

Fastighetsbeteckning var tidigare tomt nr 29 i kvarteret nr. 68 Bergväggen och före 1923 kvarteret nr 64 Branten. Kvartersnamnen syftar på, att huset är byggt vid en klippbrant på berget Otterhällans norra del. Tomtbeteckningen var före 1932: Fjärde roten nr 97 A-B.

Husets namn kommer av tullvaktmästare Johan Ahlberg, som köpte fastigheten 1873. Den stannade i familjens ägo till 1968. Nuvarande ägare till huset är Svenska Hus i Göteborg AB.

Ahlbergska huset är ett av Otterhällans äldsta hus och ett av de få i Göteborgs innerstad från sent 1700-tal. Det är byggnadsminne sedan den 19 april 1982.

Det nuvarande huset på Skräddaregatan 1-3 byggdes troligen någon gång mellan 1807 och 1816, men stor osäkerhet kring byggnadsåret råder. Ritningarna är troligen utförda av stadsarkitekten Carl Wilhelm Carlberg, då dessa i mycket bär hans signum. Genom ett tillbyggnadsförslag från 1908 hittades de tidigaste ritningarna över byggnaden. Göteborgs museum lät 1917 utföra noggranna uppmätningsritningar av huset. Stadshistoriker Maja Kjellin menar att byggnaden uppvisar stora likheter med den stenhusbyggnad inom Gamlestadens fabrikers område, som tillskrivits Bengt Wilhelm Carlberg och som uppfördes omkring 1729, manbyggnaden på Ånäs landeri. Byggnaden visar på sin östra fasad samma typ av bottenvåning med källaringångar, samma trappanläggning, samma portalomfattning med mera.

Läs hela artikeln om Ahlbergska huset på Wikipedia.

Text: Artikeln Ahlbergska huset på Wikipedia, licensierad enligt Creative Commons Erkännande-dela-lika 3.0 Unported

ahlbergska_huset_i_gc3b6teborg

Foto: Mattias Blomgren [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) ], från Wikimedia Commons